Sunday, May 24, 2015

Dipaksa Jadi Peminta Sedekah Setelah Diculik


Kredit Foto Dan Berita : Sinar Harian 

KOTA BHARU - Seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun dipercayai diculik lelaki yang tidak dikenali dalam kejadian di Masjid Muhammadi di sini, Jumaat lalu.‎

Mangsa, Aiman Kamarolzaman yang pada awalnya dibawa ke masjid oleh bapanya, Kamaruzamman Mohamad, 50, diculik lelaki terbabit ketika sedang memakai selipar selepas solat Isyak di masjid terbabit.

Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam itu, Aiman mendakwa dia dibawa ke satu lokasi dan kemudiannya dipaksa meminta sedekah di sebuah pasaraya di bandar ini kelmarin.

Mangsa yang meminta sedekah dalam keadaan terpaksa kemudiannya diselamatkan oleh seorang lelaki selepas melihat keadaan mangsa yang menangis dan mencurigakan dan telah menyerahkan kanak-kanak itu kepada bapanya petang kelmarin.

Aiman berkata, selepas diculik dia ditempatkan di sebuah rumah bersama beberapa kanak-kanak lain.

Menceritakan kejadian, mangsa berkata, sehari selepas dilarikan dia dibawa oleh lelaki itu ke sebuah pasaraya dan diminta meminta sedekah bersama seorang kanak-kanak lelaki lain daripada orang ramai.

"Dia (Ielaki itu) sempat mengugut saya supaya tidak melarikan diri.

"Mujurlah, ketika itu ada seorang lelaki membantu saya dan membawa saya ke kedai ayah," katanya yang masih trauma dengan kejadian itu.

Sementara itu, bapa mangsa  Kamarolzaman Mohamad, 50, berkata, sejurus menyedari anaknya hilang, dia cuba mencari di kawasan sekitar dan kemudian membuat laporan polis.

"Pada malam kejadian, saya tidak lena tidur kerana bimbang dengan keselamatannya," katanya.

Kamarolzaman amat bersyukur, anaknya itu berjaya ditemui selamat.

"Saya akui ini akan menjadi pengajaran berguna kepada saya untuk menjaga anak dengan lebih baik," katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Rohaimi Md Isa mengesahkan menerima laporan kejadian.

“Kes disiasat di bawah Sekyen 363 Kanun Keseksaan,” katanya.

Perihal Neo Liberalisme - Part 4 (Akhir)Penulis : Raihan Tahir

Walaupun saya ingin menulis lebih panjang berkenaan topik ini tetapi atas sebab-sebab tertentu saya akan berhenti pada part ini. Antara sebab-sebab itu anda boleh baca secara tersirat dalam post kali ini.

Model Neoliberalisme pertama yg seolah-olah berjaya adalah di Chile iaitu selepas General Pinochet, dengan sokongan USA merampas kuasa dari parti Sosialis pimpinan Presiden Dr Allende pada 11 September 1973. Presiden Dr. Allende dari Parti Sosialis pada ketika itu cuba melaksanakan pendekatan ekonomi gaya Keynesian yang menimbulkan kemarahan penyokong dan sekutunya dari Parti Komunis dan juga saingan rapatnya dari Parti Christian Democrat.

Tanpa sokongan yang kuat, Presiden Allende dgn mudah digulingkan seperti Dr Morsi di Mesir oleh General Pinochet yg baru dilantik olehnya menjadi General Tertinggi Chile. Presiden Allende terbunuh pada hari rampasan kuasa dan beribu2 pembantu dan penyokongnya dibunuh kemudiannya oleh kerajaan junta.

Pada tahun 1975 General Pinochet mula melaksanakan idea-idea neoliberalisme dan membuahkan hasil yang menarik.

Namun akhirnya berlaku masalah kewangan di akhir tahun 1980an dan seperti program Thatcherisme di UK, neoliberalisme akhirnya gagal bertahan (not sustainable).

Seperti juga program neoliberalisme gaya Thatcherisme yg ditiru Tun Dr M pada akhir 1980an di Malaysia, kegawatan ekonomi 1997-1998 tidak dapat dihalang.

Dalam kata lain, neoliberalisme hanya mampu melewatkan krisis ekonomi jika ianya gagal dipindahkan ke negara lain dengan kadar segera.

WaLlahu a'lam.

Sewa Bazar Ramadhan Di Salah Sebuah Tempat Di Melaka Sewa RM 11 Ribu..Bulan Ramadhan bukan sahaja bulan beribadat malah bulan rezeki kepada setengah peniaga kerana menjalankan perniagaan di Bazar Ramadhan. 

Namun, agak mengejutkan apabila mengetahui bayaran tapak bazar Ramadhan Mega Melaka anjuran MBMB boleh mencecah sehingga belasan ribu ringgit.

Baca Terus Dari Blog : Media Orang Kampung 

Advertisements

Advertisements