Friday, August 3, 2012

Fakta Menarik Perkembangan Awal Komputer

Share ngan kengkawan ?

Suka Entri Ni?

1.PEMBUAT KOMPUTER PERTAMA DIDUNIA


'The Electronic Colossus' sedang digunakan untuk D-Day, 6 Jun 1944

Sir Harold Thomas Flower. Beliau adalah pembuat komputer elektronik pertama di dunia pada tahun 1941 yang bernama Colossus dan digunakan oleh Unit Pemecah Sandi Tentera Rahsia Inggeris untuk memecahkan kod pemancar radio NAZI.


2. NAMA KOMPUTER KOMERSIL PERTAMA DIDUNIAENIAC Sedang Digunakan

ENIAC (Electronic Numerator Intregrator Analyzer and Computer) adalah komputer komersil pertama didunia. Dengan beratnya 60,000 paun dan besarnya meliputi satu bilik yang besar. ENIAC selesai dibina pada tahun 1945. ENIAC awalnya dibuat untuk keperluan tentera. Komputer ini tidak boleh menyimpan data.3. MODEM PERTAMA


1958 Modem From AT&T


The Bell 103

Sekitar tahun 1950an, bahagian pertahanan udara Amerika Syarikat telah meminta untuk diciptakan alat bagi menghantar data melalui telefon. Modem komersial pertama dibuat 'AT&T' dan dilancarkan 'Bell 103' pada tahum 1962 dengan kelajuan 300 bit / saat. Pada tahun 1996 sudah ada modem dengan kelajuan 56,000 bit/saat.


4. PERMAINAN KOMPUTER (GAME)


Imej Permainan Komputer 'Spacewar' pada tahun 1961 oleh Steve Russell

Pada tahun 1947 tahun itu dianggap sebagai tahun ketika game
(permainan) pertama kali dimainkan pada tabung CRT. Ianya masih sederhana iaitu tentang pesawat yang harus menembak suatu sasaran. Saat itu grafik belum boleh digambarkan secara elektronik pada layar CRT. 

Tahun 1950an, game dengan grafik pertama dibuat iaitu Tic-Tac-Toe. Kebanyakan game komputer awal dibuat oleh Universiti. Tahun 1960an game Spacewar yang dimainkan oleh dua orang. Ini adalah game pertama yang dijual secara meluas dan menjadi game yang paling digemari saat itu.

Kemudian game yang boleh dimainkan dilayar televisyen. Game ini namanya 'Chase' oleh penciptanya yang kemudian dikembangkan menjadi game yang memuatkan beberapa permainan. Tahun 1970an, game 'Odyssey' dikeluarkan merupakan video game pertama. Syarikat permainan 'Atari' mencipta game permainan pingpong. Kemudian game mula menggunakan portable. Taito mencipta game 'Space Invaders' atau game penembak pesawat makhluk asing (alien). Ini adalah game pertama yang disebut era keemasan game.


5. KEDAI KOMPUTER PERTAMA


Kedai Milik Dick Heiser

Pada 1975, Dick Heiser membuka kedai komputer pertama yang dinamakan "The Computer Store" di California. The Komputer Store menjual peralatan komputer, buku dan majalah yang berkaitan dengan komputer. 


6. VIRUS KOMPUTER YANG MENYEBABKAN KEROSAKAN TERTINGGI


Virus 'iloveyou'

Pada tahun 2004 SCO Group Inc. di Colorado diserang DDOS dari virus 'MyDoom Worm'. Merosot hingga $ 38.5 bilion. SCO Group menghadiahkan $ 250 ribu untuk menangkap pembuat virus 'MyDoom.B'. Virus lain yang diketahui telah menyebabkan kerugian besar adalah virus 'SoBig' yang menyebabkan kerugian $37.1 bilion, virus 'Love Bug' menyebabkan kerugian $15 bilion dan virus 'Code Red' yang menyebabkan kerugian sehingga $2 bilion.


7. WEB BROWSER PERTAMA


'WorldWideWeb'


Mosaic' Web Browser

NCSA Mosaic dibuat oleh Marc Andreesen dari National Centre for 'Supercomputing Applications' pada bulan April 1993 untuk keperluan khusus. Tapi 'WorldWideWeb' yang dibuat Tim Berners-Lee pada bulan Disember 2000 dianggap sebagai web browser pertama kerana penggunaannya yang luas. Namanya kemudian ditukar jadi Nexus. Pada bulan Oktober 1994, Netscape mengeluarkan versi beta dari Mozilla dan menjadi web browser komersil pertama.


8. WEB SITE PERTAMA


Web Site Pertama yang memaparkan sendiri projek WWW tersebut

Sir Timithy John dari "Pasukan" Berners-Lee adalah orang pertama yang menciptakan world wide web pada Ogos 1991. Web site beliau adalah http://nxoc01.cern.ch. (Dah tak wujud)

Kredit : Pakcik Google 


Luorang mungkin belum baca

0 comments:

Post a Comment

Advertisements

Advertisements